27. 3. 2015.

Veterani spasavaju firmu

G. ĆIROVIĆ

Bivši radnici kraljevačke Fabrike vagona pokrenuli inicijativu za oporavak nekadašnjeg giganta. Bivši inženjeri i ekonomisti veruju da je izlaz u poslovima sa Železarom i "Železnicama"


GRUPA nekadašnjih radnika kraljevačke Fabrike vagona (FVK), sastavljena od inženjera, ekonomista i drugih stručnjaka, pokrenula je inicijativu da svojim znanjem iz oblasti mašinogradnje, kao i svojim iskustvom, bez ikakve nadoknade pomogne najstarijoj fabrici u Kraljevu da prevaziđe katastrofalne posledice tranzicije i loše privatizacije.

Mahom penzionisani stručnjaci FVK, među kojima su i prof. dr Tomislav Simović, bivši generalni direktor fabrike i ministar privrede u Vladi SR Jugoslavije, a danas predsednik Nadzornog odbora FVK, Vladislav Milosavljević, bivši tehnički direktor, Jovan Spasojević, bivši direktor "Alatnice", i mnogi drugi, okupili su se oko posebnog Inicijativnog odbora "Građanska inicijativa KV", a pod firmom Udruženja preduzetnika "Novi horizonti 2011". Svoje aktivnosti "fabrički veterani" koordiniraju sa Privrednom komorom Srbije, a o svojim namerama upoznali su i Tomislava Ilića, gradonačelnika Kraljeva, načelnika Raškog okruga Nebojšu Simovića, kao i resorna ministarstva.

- Sa verom da ima nade za spas Fabrike vagona mi smo napravili plan aktivnosti za njen oporavak. U Fabrici postoje započeti poslovi koji su sticajem okolnosti zastali i koji bi uz pomoć Vlade i "Železnica Srbije" mogli da bar upale odavno ugašeno svetlo u nekadašnjem gigantu domaće mašinogradnje - kaže Simović.

VATRENA POLEMIKAKONFERENCIJA za medije koju su juče u sali gradske skupštine organizovali bivši stručnjaci FVK, prerasla je u vatrenu polemiku nekadaših i sadašnjih radnika fabrike koji već dve godine štrajkuju zbog neisplaćenih zarada. - Ne sumnjamo u dobre namere bivših stručnjaka FVK, ali u fabrici postoje mnogobrojni problemi koji se guraju "pod tepih". Svima mora da bude jasno da je prioritet to što radnici nemaju više od čega da žive, a onda i sve ostalo - poručili su radnici koji su prisustvovali pres konferenciji.

Prema njegovim rečima, u fabrici postoji nerealizovani ugovor za proizvodnju 25 vagona za prevoz rolni lima u ovom trenutku neophodnih smederevskoj železari koji bi uz malo sredstava mogli u kratkom roku da se završe, potom i ugovor za proizvodnju specijanog vagona za prevoz teških tereta, kao i za remont vagona za potrebe "Železnica Srbije". Ukoliko bi se ti poslovi završili i naplatili, to bi, uz uređenje socijalnog programa, bio početni zamajac na putu oporavka FVK.

- U "Železnicama" postoje poslovi koji se mogu poveriti Fabrici vagona, a u Srbiji postoji potreba za kvalitetnim vagonima. Vlada Srbije mora pomoći "Železnicama" tako što će napraviti nove ili popraviti stare vagone. Taj posao mora se poveriti srpskoj vagonogradnji, a jedan od najkvalitetnijih proizvođača je nesumnjivo Fabrika vagona. Osim toga, mi bismo u narednom periodu pokušali da obezbedimo i remont stotinak vagona - naglasio je Simović.

Timu "fabričkih veterana" pridružio se i Zoran Minović, aktuelni direktor FVK, što pokazuje i da menadžment fabrike podržava ovu inicijativu. A, da bi se ona realizovala, potreban je novac koji kraljevačke "vagondžije" u ovom trenutku nemaju. Zato su sve oči i uprte u Vladu Srbije.

Izvor: V. Novosti.rs