18. 3. 2015.

Nikolićev savetnik tužio Kraljevo

Predrag Mikić, savetnik prredsednika Srbije, Tomislava Nikolića, pokrenuo je parnični postupak u Privrednom sudu u Kraljevu protiv Grada Kraljeva. Firma „Trgomen-nekretnine“, čiji je Mikić suvlasnik, traži da im lokalna samouprava isplati nadoknadi štetu u iznosu od oko 50 miliona dinara zbog neizgrađene zgrade.

Predrag Mikić


Slučaj datira još iz 2004. godine, kada je tadašnjoj firmi „Trgomen PV“ nije izdata dozvola za gradnju objekta u Jug Bogdanovoj ulici u Kraljevu, površine od oko 5.000 kvadratnih metara, na šest spratova.

Iako je prvobitno firma dobila akt o gradnji od Odeljenja za urbanizam, on je zajedno sa još 18 njih, poništen šest meseci kasnije, kontrolom republičke građevinske inspekcije.

Apelacioni sud u Kragujevcu prošle godine je preinačio presudu Višeg suda u Kraljevu, pa je Miloja Dragojlovića, bivšeg načelnika urbanizma u Kraljevu i Zariju Zečevića, republičkog građevinskog inspektora, osudio na godinu dana kućnog pritvora.

Sud u Kragujevcu ih je osudio da su se udružili, zloupotrebili službeni položaj i onemogućili firmi, sada sa nazivom „Trgomen-nekretnine“, u kojoj je suvlasnik Predrag Mikić, savetnik predsednika Srbije, da izgradi stambeno poslovni objekat u Kraljevu, pričinivši im štetu od oko 50 miliona dinara.

Nakon presude Apelacionog suda, Predrag Mikić suvlasnik firme “Trgomen-nekretnine” pokrenuo je parnični postupak, radi ostvarenja imovinsko-pravnog zahteva.

- Parnični postupak je krenuo. Privredni sud u Kraljevu je angažovao veštake, Arhitektonski fakultet iz Beograda koji će izvršiti procenu. Ne znamo kada će se veštačenje završiti, jer iako postoje određeni rokovi, veštaci zbog obima posla, ne moraju ih dosledno poštovati. Videćemo kako će se postupak završiti – rečeno je Blicu u Javnom gradskom pravobranilaštvu u Kraljevu.

Blicu je u Privrednom sudom u Kraljevu potvrđeno da se vodi parnični postupak po tužbi “Trgomen-nekretnine” d.o.o. Kraljevo, protiv Grada Kraljeva, radi naknade štete zbog preduzimanja nezakonitih radnji organa tuženog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti Opštinske uprave u Kraljevu.

- “Trgomen-nekretnine” je predložio sudu da donese presudu kojom će obavezati Grad Kraljevo da isplati određene iznose po osnovu umanjenja vrednosti kupljenih parcela, po osnovu troškova za izradu idejnog projekta za budući projekat na istim parcelama i po osnovu izmakle dobiti zbog negrađenja objekta na kupljenim parcelama – navodi se u odgovoru Privrednog suda iz Kraljeva, dostavljenom Blicu.

Iz Privrednog suda su nam potvrdili da je određeno veštačenje veštaka arhitektonske i građevinske struke, a veštačenje je povereno Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kome su spisi predmeta poslati još 29. aprila prošle godine.

Iz Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, potvrđeno je Blicu da su oni angažovani na tom poslu, i da njihova stručna ekipa već počinje da radi veštačenje.

Kako saznajemo, gradsko pravobranilaštvo je ranije od firme „Trgomen-nekretnine“, dobilo predlog za vansudsko poravnanje, ali je Grad Kraljevo odbio taj predlog.

- Predlog nije bio osnovan, i zato je „Trgomen“ pokrenuo parnični postupak za naplatu štete – kaže za Blic izvor iz Gradske uprave u Kraljevu.

Savetnik predsednika Srbije, nije bio dostupan za razgovor, a u Agenciji za privredne registre, stoji da Predrag Mikić kao suvlasnik, ima udeo u firmi „Trgomen-nekretnine“, od 8,81 procenata.


Izvor: Blic.rs