29. 3. 2015.

VANREDNO Kraljevčani brane bunare, u Prokuplju pod vodom 100 hektara zemlje

Opštinski štab za vanredne situacije u Prokuplju uveo je vanrednu situaciju zbog izlivanja Toplice, a u Kraljevu je uvedena vanredna odbrana na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalaze bunari za snabdevanje pijaćom vodom.

PROKUPLJE: Pod vodom 100 hektara zemljišta

Pod vodom je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta od Prokuplja do Male Plane.

- Zasad nema poplavljenih objekata i domaćinstva, ali je poplavljeno zemljište – kažu u Štabu. Toplica se izlila iz korita i u naselju Draganja. Ovo naselje broji oko 50 kuća, a prošle godine u aprilskim poplavama ogromnu materijalnu štetu pretrpelo je oko dvadesetak kuća. Zbog toga je Opštinski štab za vanredne situacije već angažovao ekipe koje su na terenu i džakovima peska brane taj deo. Žitelji ugroženih područja, sate provode u strahu da će ih zadesiti sudbina kao i aprila prošle godine.

Džakovi s peskom na Musinoj reci
- Plašimo se da ćemo doživeti isto i ove godine. Ipak, nadležni su sada poslali ljude da brane kritičan deo, ali je pitanje hoće li uspeti - kaže žitelj naselja Draganja Violeta Kuveljić.

Radioca Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, rekao je da će biti postavljeni džakovi sa peskom kako voda ne bi probila bedem.

- Uvedena je vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj na ušću Žičke reke i Ibra. Džakovi sa peskom će biti postavljeni kao preventiva - rekao je Kočović. Ranko Đekić, direktor kraljevačkog „Vodovoda“, kaže da čak i ako se desi da voda pređe preko bedema, da će isključiti nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode.

Ibar i Zapadna Morava su u konstantom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina reka i Lađevačka reka.

- Musina reka je narasla preko metar i po. Moja kuća je tu u blizini, a ako nadođe još pola metra, poplaviće me. Ali ne samo mene, nego može i da prekine saobraćaj na magistralnom putu - kaže Miloš Savić iz Adrana.

Izvor: Blic.rs