20. 3. 2015.

Pomračenje od 9:39h - spremite tamne naočare

Ovog jutra, od 9.39h moći ćete da uživate u pogledu na jedno od najvećih pomračenja Sunca u poslednjoj deceniji.


Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com 

Pomračenje Sunca je poslednji put bilo vidljivo 1999. godine, a danas će u zavisnosti od lokacije, zakloniti između 30 i 98 odsto sunčeve svetlosti. Ovo pomračenje će se potpuno videti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. Mesec će u subotu biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno u na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Severnog mora.

U svetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja sledećeg meseca biće duže za dva minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026.
Najavljuje se vedar dan, a Beograđani će pomračenje moći da posmatraju na dve lokacije - iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu i sa platoa ispred Narodne biblioteke. Centar za promociju nauke pozvao je građane da se okupe u 9.30h na platou ispred biblioteke gde će postaviti dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave.

Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.

Ta retka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo. Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društa "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon.Pomračenje će biti vidljivo do 11.58h.

Kako će izgledati pomračenje nad Srbijom možete pogledati ovde

Inače, pojedini evropski proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdevanja strujom. Operatori se mesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu.

“Tokom 30 minuta proizvodnja struje na osnovu solarne energije biće smanjena sa 17,5 na 6,2 GW, a zatim povećana na 24,6 GW. To znači da će sistem za pola sata morati da se prilagodi velikoj promeni od -10GW do +15GW”, objasnio je ranije Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske kompanije za obnovljive izvore energije Agora energivende.

Izvor: B92.net