19. 3. 2015.

Ne gledajte pomračenje Sunca bez ovoga!

Za najavljeno pomračenje Sunca u petak pripremite ravno staklo i sveću. Kako i zašto za MONDO objašnjava stručnjak iz društva "Ruđer Bošković".


Delimično pomračenje Sunca u Beogradu videće se u petak od 9.40, kada će biti prvi kontakt Sunca i Meseca na nebu, do 11.59, kada će biti poslednji kontakt, rekao je sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić.


"Neće biti mraka na ulicama, biće uobičajen dan, jer neće biti potpuno pomračenje Sunca kao 11. avgusta 1999. godine, kada su ljudi bežali u podrume, a ni sada nema potrebe za takvim čim. Pre toga, potpuno pomračenje bilo je 15. februara 1961. godine, a sledeće nas očekuje 2026. godine", rekao je Jeličić za MONDO.

Jeličić je za čitaoce portala MONDO otkrio kako bezbedno i bez posledica za vid i oči posmatrati pomračenje Sunca.

"Uzmite ravno staklo, upalite sveću i staklo dobro nagaravite sa obe strane. Dovoljno je da staklo držite iznad sveće do dva minuta. Sunce se može posmatrati i kroz staklo za zaštitu od zavarivanja, ali je veoma važno da ima gustinu od 14 i veću", rekao nam je Jeličić.

Jeličić podseća i da za posmatranje Sunca postoje i posebne naočare koje, međutim, nije moguće nabaviti u Srbiji.

"Mi u opservatoriji imamo posebne filtere za Sunce koji se stave na objektiv, pa se može bezbedno posmatrati", rekao je Jeličić, i istakao da obične tamne naočare nikako nisu dovoljna zaštita ako gledate pravo u Sunce.

Jeličić čitaocima portala MONDO kao najbezbedniju metodu posmatranja pomračenja Sunca savetuje takozvanu okularnu projekciju.

"Ako imate dvogled ili teleskop, nikako ne gledajte direktno u Sunce, naravno, uzmite beli papir, stavite ga na daščicu ili karton i pomerajte teleskop dok njegova senka ne bude najmanja i Sunce će u jednom trenutku da stane na beli papir. Tako će se na papiru tokom pomračenja videti i kako je Mesec poklopio Sunce", rekao je Jeličić.


Jeličić je dodao da će se pomračenje možda delimično videti i po oblačnom danu, ako oblaci ne budu "predebeli".

Maksimalno pomračenje u Beogradu biće u 10.49 i tada će 51 odsto Sunčeve površine biti pokriveno mesečevim diskom, a ostale podatke o vremenu pomračenja u Srbiji pogledajte u našoj tabeli.

"Potpuno pomračenje će se videti iz jednog uzanog pojasa u obliku poluluka u severnom Atlantiku oko Islanda i Grenlanda i zato su neki veliki brodovi, kruzeri,otlišli tamo da bogatiji ljubitelji astronomije mogu da gledaju pomračenje Sunca", rekao je Jeličić.
Posmatranje pomračenja i kod Hrama svetog Save Centar za promociju nauke organizovaće posmatranje pomračenja Sunca u petak, 20. marta, sa platoa ispred Narodne biblioteke u beogradskom Karađorđevom parku. Na platou će biti postavljena dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave, a posetiotima se, iz bezbednosnih razloga preporučuje da ponesu naočare za varenje, nagarena stakla ili stare CD-ove, kroz koje se takođe može posmatrati pomračenje. Događaj će početi u 9.30.
On je istakao da će opservatorija društva "Ruđer Bošković" biti otvorena za građane i opservatorija može da primi oko 100 ljudi.

"Sunce je sada opasnije nego za vreme pomračenja, kada će mesec pokriti pola Sunčeve radijacije", rekao je Jeličić.

Jeličić je objasnio i zašto Sunce i Mesec imaju otprilike isti prividni prečnik na nebu, odnosno nekada nam izgledaju kao da su iste veličine.

"To je zato što je Mesec, iako ima 400 puta manji prečnik od Sunca, 400 puta bliži Zemlji nego Sunce, pa im je nekada ista površina diska na nebu koju mi vidimo", rekao je sekretar društva "Ruđer Bošković".

On je naveo i da se, u zavisnosti od prečnika prilikom udaljenja,potpuno ili totalno pomračenje Sunca događa kada Mesec ima veći prividni prečnik od Sunca, a ako se centri diskova Sunca i Meseca ne poklapaju, onda se događa delimično, odnosno parcijalno pomračenje, dok se prstenasto, odnosno anularno pomračenje zbiva kada je Sunčev disk veći od Mesečevog.

Podsećamo vas i da će na severnoj Zemljinoj polulopti u petak u 23.45 početi proleće, dok u noći između sledeće subote i nedelje sledi promena računanja vremena, pa ćemo kazaljke pogurati jedan sat unapred.
Izvor: Mondo.rs