28. 3. 2015.

Kraljevo: Vanredna odbrana na Ibru; Zapadna Morava u porastu; Vejavica u Novoj Varoši

Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ) upozorio je da će od danas do 30. marta vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava

Reka Ribnica
Štab za vanredne situacije u Kraljevu odlučio je danas da se uvede vanredna odbrana od polava na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.


Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je Tanjugu da se priprema postavljanje džakova sa peskom kako voda ne bi probila bedem.

"Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare", rekao je Kočović.

Ranko Đekić, direktor kraljevačkog "Vodovoda", rekao je Tanjugu da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare.

"Pa čak i ako se to desi, preventive radi, isključićemo nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode", rekao je Đekić.
ODRON KOD RUDNIKA  Zbog odrona, saobraćajnica od Rudnika prema Šatornji i Topoli je u prekidu od oko 15 sati, izjavio je danas predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković.On je Tanjugu rekao da se aktiviralo staro klizište, najverovatnije zbog obilnih padavina koje traju od juče."Zbog toga se desio odron, očekujemo da u toku dana stigne mehanizacija Javnog preduzeća Putevi koja će sanirati problem", dodao je Mirković.
Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka reka.

Reka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu.

Musina reka u selu Adrani kod Kraljeva preti da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čačak. Meštani u tom delu već postavljaju džakove sa peskom, kako bi sprečili da reka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.

Lađevačka reka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćonstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rečicom u selu Vrdila kod Kraljeva.

U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

U OPŠTINI ARILjE IZLILA SE MORAVICA,SITUACIJA POD KONTROLOM

U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.

"Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju ,Virovu i Mirosaljcima", kaže Todorović i ističe da je trenutno vodostaj Moravice u opadanju.

VEJAVICA U NOVOJ VAROŠI

U zlatarskom kraju pravi zimski ambijent! Visina snežnog pokrivača u Novoj Varoši je između 10 i 15 centimetara, a sneg i dalje veje.

Saobraćaj na magistralnom putu se zbog snega odvija nešto usporenije, a pojedini lokalni putni pravci su od jutros neprohodni.

U nižim predelima, u Priboju i Prijepolju, od noćas pada kiša, ali su i u tim opštinama planinska naselja pod snegom.

Pojačane padavine podigle su nivo reka. Vodostaj Lima je porastao preko 50 centimetara u odnosu na jučerašnji dan, ali za sada nema opasnosti od izlivanja.


ZAPADNA MORAVA U PORASTU, BJELICA OPADA

Nivo Zapadne Morave je u porastu, vodostaji na svim rekama u Moravičkom okrugu su tokom dana u porastu, a nivo Bjelice i njenih pritoka opada, izjavio je danas načelnik Odeljenja za vanredne situacije Čačka Dragiša Broćić.

On je Tanjugu rekao da Zapadna Morava na svakih 60 minuta beleži porast nivoa za 15 centimetara i da je trenutno prešao 5,5 metara.

Broćić je dodao da to otežava ulivanje Bjelice u Zapadnu Moravu i da nadležni prate situaciju na terenu.

Prema njegovim rečima, potencijalno je ugroženo jedno domaćinstvo koje se nalazi kod Kratovske stene na području opštine Požega.

"Tu će biti upućeni vatrogasci-spasioci iz Čačka kako bi reagovali u slučaju potrebe za evakuacijom", rekao je Broćić.

RHMZ: ŽUTI METEO ALARM

Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ) upozorio je ranije danas da će od danas do 30. marta vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava, dok su se izlili potoci u Ljigu, a pod vodom su njive i lokalni put.

Na dvadesetak reka u Srbiji za vikend je prognoziran porast vodostaja, a na bujičnim vodotokovima su moguća i manja izlivanja, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, saopštio je RHMZ.

Zapadna Morava i Bjelica beleže porast vodostaja zbogo kiše, a na pojedinim mestima došlo je do izlivanja, rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

On je dodao da su te reke prešle upozoravajuće nivoe odbrane od poplava, a počelo je plavljenje poljoprivrednog zemljišta od Viče do Lučana na području lučanske opštine. "Zapadna Morava se izliva u požeško polje i kod Kratovske stene", rekao je on dodajući da je Morava prešla kotu od pet metara, a Bjelica se približava nivou od dva metra. Prema njegovim rečima, za sada nema ugroženih objekata, međutim, ukoliko bude novih padavina problemi će nastati.

Vodostaj Lima kod Prijepolja je u porastu od jutros 12 centimetara i približio se granici redovne odbrane od poplava, rekao je danas Tanjugu dežurni u prijepoljskom operativnom centru Tikomir Miletić.

Izvor: V. Novosti.rs