17. 3. 2015.

EKOLOŠKI POKRET IBAR, 25 GODINA BORBE SA VETRENJAČAMA

Kraljevo – Tokom 25 godina rada iza sebe, Ekološki pokret „Ibar“, spada među najstarije organizacija ove vrste u Srbiji.

„Nastali smo davne 1990. godine kao reakcija na tadašnje zagađenje Ibra fenolom. Gledajući ovaj put koji smo prošli i sve ono na šta smo ukazivali i činili, očigledno je da smo praktično glas razuma“, kaže Miroslav Pavlović – Kepo, jedan od osnivača Ekološkog pokreta „Ibar“.


A da taj glas razuma nije bez odjeka, pokazuje što je nedavno ukazivanje na mogućnost da planirana izgradnja hidrocentrala na Ibru poremeti eko sistem ove reke, dospelo na svetske eko mape. „Sam konflikt koji je nastao oko izgradnje deset hidrocentrala na Ibru, uspeli smo da toliko podignemo na nivo sveta, da nas je prepoznala međunarodna javnost, tako da su nas stavili na međunarodnu tačku ekološke pravde. Time smo i bukvalno problem planirane izgradnje ovih hidrocentrala, postavili u rang sa nestankom Amazona, kao jedan od svetskih ekoloških problema“, kaže Pavlović.


Sve ovo, a pre svega bojazan da i budućim pokolenjima predstoji borba za zdraviju životnu sredinu, ideja su vodilja Eko pokreta Ibar, da u svakoj prilici, a takva je bila i obeležavanje četvrt veka rada, mlađim naraštajima prenesu saznanja o značaju očuvanja eko sistema.

LJBL

Izvor: Kraljevo.biz