28. 3. 2015.

HITNA POMOĆ DOBILA NOVO VOZILO

Kraljevo/Beograd – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uručio je danas ključeve 34 specijalizovana vozila za službe hitne medicinske pomoći predstavnicima 24 doma zdravlja i Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Sanitetska vozila su dodeljena Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograda (10 vozila) i Službama hitne pomoći domova zdravlja u 14 gradova – Chupriji, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Požegi, Priboju, Petrovcu na Mlavi, Lazarevcu, Senti, Somboru, Ubu, Obrenovcu, Rumi, Bačkoj Topoli, Bujanovcu, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vlasotincu, Kruševcu, Aranđelovcu, Užicu, Topoli, Kraljevu, Smederevskoj Palanci i Koceljevi.

Lončar je, nakon predaje ključeva, rekao da su vozila opremljena po najsavremenijim svetskim standardima, te da ona što pre treba budu na mestima za koja su predviđena, odnosno da pomažu ljudima kojima je pomoć neophodna.


Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da je današnja primopredaja deo napora da domovi zdravlja i zdravstveni centri poboljšaju usluge.

Ministarstvo zdravlja je u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, uz finansijsku podršku Svetske banke, obezbedilo ukupno 64 vozila za hitnu medicinsku pomoć, kompletno opremljenih pratećom medicinskom opremom, u vrednosti od 3,4 miliona evra.

Ta nabavka je realizovana u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ (DILS).

U oktobru prošle godine dodeljeno je 30 vozila, a za pet meseci korišćenja, širom zemlje, ekipe hitne pomoći su tim vozilima prevezle oko 11.000 pacijenata i prešla više od 450.000 kilometara.

LJBL

Izvor: Kraljevo.biz