26. 3. 2015.

Svake godine na teritoriji Kraljeva nestane 24 hektara šume

Svake godine na teritoriji Kraljeva nestane 24 hektara šume. Zbog toga stručnjaci upozoravaju na značaj šuma i podsećaju da, osim ostalog, jedan hektar šume proizvede 21 tonu kiseonika za godinu dana. Šume su i jedna od glavnih brana poplavama.
Razlog za ovoliki nestanak šuma je sticanje profita ali i uništavanje šuma u klizištima i poplavama. Profesor Šumarske škole u Kraljevu mr Ivan Macan rekao je u izjavi Ka televiziji da 1ha šume može da ispari 47.000 litara vode i da utiče na mikroklimu u krugu od najmanje 50 kilometara. Takođe 1ha šume veže i prečiti 68 tona prašine .

Izuzetno bitna osibina šume je da ona predstavlje prvu branu za sprečavanje erozivnih procesa i poplava koje se dešavaju i u našem kraju, rekao je Macan. Na privatnim parcelama trenutno se nalazi 47% šumskih resursa, dok šume zauzimaju 46,7 % teritorije grda Kraljeva.
NA ULICI TRAŽE IZGRADNJU BEDEMA

Profesor Ivan Macan naglasio je da se šume u Srbiji obnavljaju, ali neodgovarajućim tempom. Učenici kraljevačke Šumarske škole i preduzeće Srbijašume nedavno su pošumili brdo Ćava koje je pre nekoliko godina izgorelo u požaru.


Izvor: kraljevo-cafe.com