28. 3. 2015.

NA IBRU VANDREDNA ODBRANA

Kraljevo – Uvedena je vandredna odbrana od poplava na ušću Žičke reke u Ibar koju je doneo štab za vanredne situacije u Kraljevu.

U blizini ušća nalaze se bunari za snabdevanje naših sugrađana pijaćom vodom.


Radojica Kočović, načelnik za vandredne situacije u Kraljevu izjavio je Tanjugu da se džakovi sa peskom pripremaju kako voda ne bi probila bedem.

„Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare“, rekao je Kočović.

Ranko Đekić, direktor kraljevačkog „Vodovoda, rekao je Tanjugu da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare.

“Pa čak i ako se to desi, preventive radi, isključićemo nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode“, rekao je Djekić.

Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina i Ladjevačka reka.

Reka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu.

Musina reka u selu Adrani kod Kraljeva preti da se izlije na magistralni put Kraljevo Čačak. Meštani u tom delu već postavljaju džakove sa peskom, kako bi sprečili da reka predje preko bedema i poplavi domaćinstva.

Lađevačka reka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćonstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rečicom u selu Vrdila kod Kraljeva.

U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

ŽB/Agencije

Izvor: Kraljevo.biz