9. 3. 2015.

Tlo ne miruje: Put iskliznuo još pet metara, kolovoz "razdrobljen"

“U odnosu na juče, i danas je za nekih novih sigurno deset metara tlo pošlo prema selu Mažići. Pošlo je i u dubinu”, kazao je Šljukić agenciji MINA


Klizište iznad sela Markovića, i dalje ne miruje, a magistralni put koji je u dužini od 200 metara razrovan, iskliznuo je tokom prethodne noći još pet metara.

Praktično trasa puta nošena velikim klizištem "sišla" je za protekla tri dana 12 metara, od postojeće, dok je i onaj mali dio kolovoza, koji je prethodnih dana bio malo napuknut, sada "razdriobljen" pukotinama koje su duboke i po tri metra.




Ekipa Vijesti, koja je jutros sa pripadnicima budvanske Službe zaštite i spasavanja obišla kompletna teren, uvjerila se da je klizište pokrenula podzemno vode, koje bukvalno izbijaju u samoj šumi, u mjestima gdje su se pojavila pukotine. Kuća mještanina Milivoja Markovića samo za protekla tri dana "sišla" je 70 metara nošena klizištem.


Milivoja smo zatekli na nekadašnjoj terasi kuće, gdje je i dalje ostao roštilj i česma, te poplomljene spoljašnje stepenie koje je klizište otgnulo od kuće. On je ispričao novinaru "Vijesti" da je sve počelo u u petak, popodne, kada se kuća malo nakrivilia, da bi u ponoć, bukvalno krenula. "Popucao je potporni zid i kuća je iskliznula iz temelja par metera iste noći. Već sjutradan, klizište je odnijelo kuću 20 metara niže. Svakoga dana kuća klizi sve više i više“, ispričao je Milivoje. On je kazao da je kuća u cjelosti ostala "netaknuta", te da nije ni crijep pao sa nje. "Ona je tako građena. Zidovi nijesu popucali, iako je ona 70 metara iskliliznula i survala se niz brdo", naveo je on i dodao je da su predstavnici opštinske Komisije za elementarne nepogode bili na licu mjesta.


Susjedna kuća porodice Perović i dalje je u svojim "temeljima" i jaki potporni zid čuva je od klizišta koje i dalje ne miruje.

Na licu mjesta pripadnici Službe zaštite i spasavanja su se uvjerili da je potporni zid već napukao te da ukoliko klizište ne stane, prijeti opasnost i ovoj kući.

Na vrhu brda, mještani su "Vijestima" jutrso ispričali da se pojavilo manje jezero, gdje se usljed klizišta formirala brana, i podzemne vode se tu zadržavaju.

Poziv "Vijestima" jutros je stigao i od mještana sela Mažići, koje se nalazi ispod Markovića, podno popucale magistrale.


Oni strahuju da će klizište zahvatiti i njihovo selo, a već na vrhu sela pojavila se velika pukotina u zemlji.

Prolaz uništenom magistralom jutros je bio krajnje opasan, a veliki broj ljudi slobodno se bez kontrole pješice kreće, kako bi se domoglo Budve. Magistrala je na pojednima mjestima ulegla i pet metara u zemlju, a voda koja se sliva sa brda napravila je manje jezero.

Stari cetinjski puit, koji je vodio kroz Markoviće, praktično je od klizišta u pojasu gdje se nalaze ugrožene kuće u potpunosti uništen.


Postoji solucija da se iskoristi ovaj stari put, i nekih 50 metara uništenog probije na drugu stranu, kako bi se omogućilo lokalnom stanovništvu da dođe do Budve.

U 15 časova zakazan je sastanak kriznog štaba u Opštini Budva.

Šljukić: Ekipe na terenu

Klizište na magistralnom putu Cetinje-Budva pomjerilo se za novih deset metara, kazao je načelnik budvanske Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić i upozorio da je tlo i dalje aktivno.

Na magistralnom putu Cetinje-Budva, u mjestu Markovići, u subotu je pukao asfalt i put propao više desetina metara, a kako Šljukić tvrdi tlo se još nije smirilo.


“U odnosu na juče, i danas je za nekih novih sigurno deset metara tlo pošlo prema selu Mažići. Pošlo je i u dubinu”, kazao je Šljukić agenciji MINA.

On je rekao da su ekipe na terenu i obilaze dio gdje su kuće.

"Jedna je za sada potpuno bezbjedna, oko druge smo još juče ustanovili da je došlo do pucanja tla oko nje, a za onu koja je već pošla klizištem je javnost ranije obaviještena”, rekao je on.

Upitan za procjenu kada bi se moglo početi sa nekim radovima, on je rekao da se ne može ništa predvidjeti ni znati, jer je klizište aktivno.

Portparolka Opštine Budva Tijana Kotarac potvrdila je da će sjednica kriznog štaba početi u 15 sati.

Prema njenim riječima, sjednici će prisustvovati dvadesetak predstavnika nadležnih opštinskih službi.

“Tema sjednice biće prevazilaženje aktuelne situacije”, rekla je Kotarac.

Izvor: Vijesti.me