29. 3. 2015.

BRUKA: Popustio bedem u koji su Norvežani donirali 50.000 evra

Bedem na reci Ribnici, za čiju izgradnju je norveška vlada prošle godine donirala 50.000 evra, odnela je nabujala Ribnica.


Njegova izgradnja je trebala trajno da zaštiti naselje na obali, a nekoliko meseci nakon što je njegov završetak svečano predstavljen delegaciji Norveške, malo veći vodostaj Ribnice ga je potkopao i urušio.


Posle prošlogodišnjih poplava, vlada Norveške pomogla je Kraljevu sa oko 50.000 evra, kako bi se sanirala šteta od poplava na neregulisanom delu reke Ribnice u Kraljevu. Cilj je bio da se otklone posledice štete nastale usled poplava i da se izgradi bedem koji bi trajno da ojačao obalu i zaštitio kuće na obali.

Ali, samo nekoliko meseci nakon završetka radova, malo veći vodostaj Ribnice je potkopao i urušio bedem, otkrivajući sliku lošeg zidanja.

- Bedem je izuzetno loše urađen. Kamen uopšte nije uliven u beton već je samo složen na suvo, a onda spajan na površini. Ceo bedem će se srušiti. Nadzor je bio izuzetno loš, a izvođač nije dobro izveo radove. Sve mora da se skloni i ponovo uradi - rekao je za “Blic” Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije.

Ilić kaže da je bedem samo estetski urađen i da će zbog toga poslati inspekciju da konstatuje propuste.

- Norvežani će sada uložiti protest, jer njihov novac nije iskorišćen za ono za šta je bio namenjen. Izvođač, a kako su mi rekli to je firma “Zapadna Morava” iz Kraljeva će morati sve o svom trošku da ponovo uradi. Jer, ako se obala hitno ne zaštiti, Ribnica će vrlo brzo doći do kuća - rekao je Ilić.

Kako saznajemo, pošto se radilo o donaciji, Grad Kraljevo je ceo posao dodelio javnom preduzeću “Putevi” iz Kraljeva, a onda su oni s obzirom da nemaju iskustva sa takvim poslovima, raspisali javnu nabavku.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je “Blicu” da su posao oko izgradnje bedema dobili “Putevi” iz Kraljeva, a onda su oni kao podizvođače, putem javne nabavke, izabrali vodoprivredno preduzeće “Zapadna Morava” iz Kraljeva.

- Ništa nije ukazivalo da je napravljen propust. Svi smo se iznenadili kada smo videli da se bedem urušio. Naložićemo hitno ponovne kompletne radove - rekao je Ilić.

Nabujala Ribnica je potkopavanjem obale prošle godine ugrozila desetak obližnjih domaćinstava, pa je uređenje njenog korita i obale označeno kao prioritet.

Izvor: Blic.rs