6. 4. 2015.

Postaviću zastavu Kraljeva na vrh Fudžijame

Kraljevčanin Dragan Šibalić planira da u nedelju 12. aprila krene put Japana i za šest i po meseci pređe oko 20.000 kilometara.


Šibalić je rekao da mu je najbitnije da ga na putu služi zdravlje, a da povratak planira za početak novembra. “Krajnji cilj mi je vulkan Fudžijama na 3.776 metara nadmorske visine, gde planiram da postavim srpsku trobojku i zastavu grada Kraljeva”, naveo je Šibalić, koji je javnosti postao poznat nakon što je biciklom prešao oko 7.000 kilometara od Rusije do Turske, da bi u Istanbulu gledao košarkaški duel “Partizana”, čiji je navijač, i “Fenerbahčea”.

Maršrutu nove ture, Šibalić planira da izveze preko Mađarske, Ukrajine, Rusije, Kazahstana i Mongolije, gde ga, kako je naveo, očekuje najteži deo puta, zbog neasfaltiranih drumova.

Put će ga dalje voditi od Sibira do Vladivostoka, odakle će brodom do Južne Koreje, a onda opet brodom do Japana iz kojeg planira da se vrati avionom.


“Planiram da dnevno prelazim između 100 i 150 kilometara, a na hranu tokom jednog dana trošim između 10 i 15 evra”, kaže Šibalić i dodaje da će na ovom putu biti prinuđen da uglavnom spava pod šatorom, zato što su razdaljine između gradova i po 500-600 kilometara.

U većim gradovima planira da koristi hotelske usluge. “Doduše, u svim većim gradovima na putu ima naših ljudi kojima sam već najavio da dolazim u goste”, poručuje Šibalić, koji se nada da će do početka putovanja za, koje mu treba oko 6.000 evra, uspeti da prikupi i preostali manji deo nedostajućih sredstava.

Izvor: Kraljevo-cafe.com